Історія костера

Багаття, він же бірдекель, він же бірмат, він же печеньки

Слово «бірдекель» (bierdeckel) перекладається з німецької мови як «кришка пивного кухля» (bier - пиво + deckle - кришка).

Слово «бірмат» (beermat) перекладається з англійської мови як: beer - пиво + mat - рогожа, циновка, килимок.

Слово «вогнище» (сoaster) незрозуміло з якої мови перекладається - підставка для склянки, келихи, під кружку.

Вважається, що Бирдекель - це те що потрібно, він вбирає вологу і ставиться під кухоль. Багаття - це просто підставка по кружку, чашку - може бути з будь-якого матеріалу.

Далі по тексту буду називати бірмат - бірдекель - багаття - бірматом, мені так зручніше, якщо Ви не проти.

Бірмат від початку виступав кришкою на пивному кухлі і набув поширення в Європі в XIX столітті. У той час найбільш заможні громадяни могли собі дозволити пивні кухлі з олов'яної або навіть срібною кришкою, яка призначалася для захисту напою від комах, листя і ін. Менш багатим відвідувачам пиво подавалося в звичайних гуртках з килимком з тонкого пуху кроликів або кіз, відомим під назвою фетр, який служив кришкою при вживанні пива на відкритому повітрі. У приміщенні фетровий килимок підкладали під кухоль для вбирання зайвої піни і пролитого пива.

Підставка для пивних кухлів в її сьогоднішньої формі - винахід з Саксонії. Роберт Шпут з Дрездена отримав в 1892 р патент номер 68499 за процес виготовлення підставки. Він наливав рідку суміш з паперу в форми і сушив їх за ночь.Подставкі мали діаметр 107 мм і товщину 5 мм. Добре вбирають вологу і гігієнічні одноразові картонні бірмати швидко поширювалися і витіснили підставки з фетру.

Як це роблять

                              Пивний картон - що це таке?

   Це целюлозна, деревна маса спеціальним чином розпушена, в результаті це спеціальний двосторонній картон високої гігроскопічності для виробництва бірдіклей, має кремово-білий відтінок. Складається з безлічі тонких шарів. Легко ріжеться. Чи не гнучкий, при спробі зігнути, може бути злам довільної форми.

Розмір листів різні-890 х 540, 700 Х 1000 мм і т.д. Товщина від 0,9 мм до 1,6 мм. Поглинання - 300% вологи від власної ваги. Вага 510 грам на 1 м². Екологічно чистий (як зараз модно), біорозкладаний продукт на 100%. (Як зараз модно 2) До речі рН картону - 5,5% - знайомі цифри.

 

Пивний картон буває:

  Заглиблюватися в технологію виробництва пивного картону не буду, що б не йти від теми. Отже пивний картон (beermatt board) буває (Українського виробництва не буває) - в більшості своїй - німецький «KATZ GROUP» - провідного світового виробника бірдіклей і пивного картону екстра-класу. 75% світового ринку у них. Виробник картону гарантує поглинання вологи не нижче 300% від маси бірмата і можливість багаторазового його використання після кожного висихання (ну це питання більше до барменам і офіціантам).

Технологія друку

На бірдекелі наносили різні зображення, але робили це поштучно на кожній підставці після її вирубки. Така технологія існувала аж до 1920-х, причому друк була однокрасочной як на малюнку. У 1970-х на бірматах застосували офсетний друк: спочатку віддруковують цілі листи, а потім вирубують з них підставки.

Картон має здатність вбирати вологу, а фарба - то ж рідина, яка теж вбирається в картон. Вбирається фарба звичайно, на мікрони, але все таки .... Тому для друку використовують спеціальні фарби. Так само при друку необхідно враховувати, що барвистий шар не буде таким яскравим як на звичайному папері, тому що частина його вбереться в картон.

При виготовленні (вірніше - при друку) костерів, використовуються спеціальні фарби, які не сильно вбираються в картон при друку, через які проходить волога в картон, що не розмиваються при намоканні, що не розмазуються і не тріскаються після висихання, що не .... напевно достатньо.

Є кілька видів нанесення зображення на пивний картон:

- офсет, це коли друкують на офсетного машині. Плюси - необмежені можливості по дизайну, хоч картини друкуй, висока швидкість виготовлення, низька вартість одного костера, через великі обсяги і механізації виробництва. Мінуси - великий мінімальний тираж, тобто що б запустити машину, необхідний мінімальний тираж, наприклад 50 тис. шт. Для пивзаводу - це взагалі не обсяг, вони костери вантажівками друкують, а для невеликої пивоварні - це дуже великий тираж. 

- шовкотрафарет, красиву назву, правда? Плюси - від цієї роботи віє теплом, як від усього, що зроблено руками, можна друкувати невеликі тиражі, хоч 20-100 шт. Хороший правильний шовкотрафарет - це напевно як ролс ройс серед авто. Плюси закінчилися. Мінуси - тривалість процесу, висока вартість роботи. Шелкотрафарет - практично ручна робота, виготовляється сам трафарет з плівки, кожен лист ріжеться на 2 -4 частини, лягає на раму, центрується по мітках, фарбується одним кольором, потім просушування, приблизно добу, потім все спочатку, потім той же лист зафарбовують іншим кольором , сушка і т.д. Хоча вже є напівавтоматичні машини ...

Що б отримати ось такий гарний багаття, потрібно 3 рази нанести різну фарбу на один багаття. А якщо багаття двосторонній?

                 ... і щоб позначки не збилися і колір ліг поруч з іншим кольором без перекосів.

- тиснення і конгрев - це коли виготовляють штамп, Мока його в чорнило і роблять відбиток, можна тиснути гарячим штампом через спеціальну золотисту фольгу і вийде золотистий відбиток, плюси і мінуси, такі ж як в шовкотрафаретом.

- каширування - це коли приклеюють один матеріал до іншого, тобто в нашому випадку - друкують зображення на папері, потім папір приклеюють до картону, ні до пивному - до звичайного, можна заощадити, потім висікання - отримай жалюгідна подоба бірмата - багаття Їх можна відрізнити за яскравістю зображення - як блондинку. Такі екземпляри серед пивоварень - рідкість, хоча теж зустрічаються.

Висікання, вирубка

Стандартна кругла або квадратна висікання є у всіх прозводітелей. Будь-яка інша форма вважається не стандартної і відповідно буде впливати на вартість в більшу сторону.

Вирубують або висікають форму на тигельному пресі. Процес напівавтоматичний. Вставляють в пащу пресу листи надрукованого картону, у верхній частині преса закріплюють форму висічки, натискання кнопки, щелепи стиснулися і отримаєте багато абсолютно готових

костерів, бірдіклей, бірматов.

Найбільш поширені розміри круглої або квадратної форми - це 90мм, 100мм. 110мм.

Розмір круглого бірдекель (діаметр 107 мм), закладений ще в 19 столітті, практично зберігся до наших днів.

 

 

Як і в далекі часи, його кордони визначають габарити стандартної пивного кухля, ємністю 1 літр. Далі упаковка в пачки по 100 шт., Потім групова упаковка ... .. ну ніби як все ... 

 

 

Реклама

вона ж advertisement (англ.), вона ж реклама (болг.), вона ж pubblicità (італ.), вона ж 廣告 (кит. (кажуть до мови вже потрібно звикати)).

В даний час бірмат є важливою складовою подачі пива і сервірування столу. Практично з кінця 19 століття, коли бірмати взяли звичну для нас форму, на них стали розміщуватися марки виробників пива і назви питних закладів, це пиво подавалося. Вважають, що людина зустрічається з бірдекель коли йому добре і приємно, він бачить бірмат і келих пива на ньому, через деякий час - бачить бірмат і замовляє пиво, ура реклама спрацювала, бачить бірмат - замовляє пиво ... ну принаймні так вважають маркетологи. Знаєте, на цю тему є хороший анекдот: Сидять дві собаки в клітці у Павлова в лабораторії. Одна собака говорить інший - "Дивись, я зараз натисну на цю червону кнопку і он той ідіот в білому халаті дасть нам пожерти". Так само бірмат використовують для інших функцій: використовується в якості рахунку за кількість кухлів, виптих відвідувачем, як атрибут барних ігор, як кришки келиха, для захисту від попадання чого небудь, ну і як папір для записів.

З чого ж, з чого ж, з чого ж можуть бути зроблені костери

Картон звичайний, пробка, шкіра, дерево, фарфор, камінь, і т.д.

Тегестологія і тегестологісти (лат. Tegetis - килимок)

Це термін, який визначає колекціонування бірматов. Колекціонерів бірматов прийнято називати тегестологістамі. Існує безліч підкатегорій тегестологістов, наприклад, деякі цікавляться виключно порцеляновими бірдекель.

З 1958 р в Німеччині існує Міжнародне суспільство колекціонерів пивної атрибутики, в тому числі і бірдіклей - IBV. У 1960 г.бил засновано Британське суспільство колекціонерів бірдіклей. Як і IBV, це суспільство організовує регулярні зустрічі колекціонерів, а також випускає щомісячну газету.

Ну на кінець наша виставка наших костерів